Sevärdheter

Tatrabergen

Tatrabergens högsta bergstopp på den polska sidan är Rysy, 2499 meter över havet. Den allra högsta toppen är Gerlachovský štít på den slovakiska sidan med en höjd på 2655 meter.

Weather Observatory at top of mountain Zakopane, Poland, photo Tulio Bertorini

Morskie Oko

Morskie Oko är den största sjön i Tatrabergen. Det är ett välbesökt och lättillgängligt mål för vandrare. Ta en minibuss till Łysa Polana vid den polsk-slovakiska gränsen. Härifrån tar det knappt två timmar att nå sjön, en utmaning som varje säsong lockar ca 50 000 vandrare.

Gubałówka bergbana

Gubałówka bergbana ligger i Zakopane. Du kan ta bergbanan upp till toppen av Gubałówka för att njuta av fantastisk utsikt. Om du vill ännu längre upp så kan du åka linbana en bra bit upp till hjärtat av Tatrabergen och Kasprowy Wierch som når en höjd på 1987 meter.

Zakopane - IMG_0650, photo Ana Paula Hirama

Gamla kyrkogården

Värt ett besök är också Cmentarz Zasłużonych na Pęksowym Brzyzku, begravningsplats för framstående personer med anknytning till Zakopane, Tatrabergen och regionen Podhale. Nästan alla gravstenar är unika konstverk gjorda i trä, metall eller sten. Vid kyrkogården finns Zakopanes äldsta träkyrka från mitten av artonhundratalet.

Museer

Det finns ett flertal intressanta museer i Zakopane och de viktigaste är samlade som en del av Tatramuseet. Huvudbyggnaden finns på ul. Krupówki 10. Här kan du bland annat lära dig mer om regionens historia. Till museet hör Koliba villa på ul. Kościeliska 18 och Gąsienica Sobczak-villan på Droga do Rojów 6 som båda rymmer Museet för Zakopane design i Stanisław Witkiewicz anda. Bland dem kan nämnas Oksza villa på ul. Zamoyskiego 25 som visar 1900-talskonst, konstnären Władysław Hasior hus på ul. Jagiellońska 18b och författaren Kornel Makuszyński hus på ul. Tetmajera 15. Därtill finns alltid ett flertal temporära utställningar i olika byggnader runt om i Zakopane.

Väderprognos

Rekommenderade hotell

Chłabówka 1, 34-500 Zakopane

Kościuszki 19, 34-500 Zakopane

Kościuszki 18, 34-500 Zakopane

ul. Chałubińskiego 40, 34-500 Zakopane

Oswalda Balzera 21 D, 34-500 Zakopane