Om staden

Trakterna kring Zakopane har länge befolkats av en liten etnisk grupp som utvecklat den speciella Góralkulturen. Många besökare vill passa på att uppleva Góral, med unikt särpräglade traditioner inom matkultur, musik och textil design.

Mountain Chapel, photo Bill Tyne

I slutet av 1800-talet utvecklades Zakopane till en kurort och så småningom även en kulturstad dit många polska författare och konstnärer vallfärdade i början av 1900-talet. Stanisław Witkiewicz utvecklade den s.k. Zakopanearkitekturen som är fortfarande är populär på polska höglandet.

Highland Inn Zakopane, photo Dominik

Ta en promenad genom stadens mest populära turistgata Krupówki, kantad med butiker, pubar och restauranger. Stekt fisk finns ofta med på restaurangernas menyer och i synnerhet lokalt fångad öring. Som besökare i Zakopane kommer du även att stifta bekantskap med den rökta rökt osten Oscypek som är en lokal specialitet, tillverkad med en blandning av ko- och fårmjölk. Osten finns att köpa på den lokala marknaden varje dag, plus naturligtvis i alla souvenirbutiker. I dessa säljs även ciupaga, en vandringsstav med speciella detaljer.

Zakopane meets Gaudi 1, photo Richard Penn

Väderprognos

Rekommenderade hotell

Chłabówka 1, 34-500 Zakopane

Kościuszki 19, 34-500 Zakopane

Kościuszki 18, 34-500 Zakopane

ul. Chałubińskiego 40, 34-500 Zakopane

Oswalda Balzera 21 D, 34-500 Zakopane