Upplevelser

Zakopane är det viktigaste polska centrumet för både bergsklättring och skidåkning i Tatrabergen. De viktigaste platserna för skidåkningar är Kasprowy Wierch, Nosal och Gubałówka. Om du vill se eller kanske till och med våga dig på backhoppning så ska du bege dig till Wielka Krokiew.

Wielka Krokiew, photo Piotr Drabik

Skidåkning

Varje vintern anländer tiotusentals besökare till Zakopane för att åka skidor, särskilt runt jul och i februari. Populära skidområden nära Zakopane är Kasprowy Wierch, Gubałówka, Nosal, Białka Tatrzańska, Bukowina Tatrzańska, Butorowy Wierch och Polana Szymoszkowa.

Zakopane har varit värd för VM-tävlingar i skidor, skidskytte och backhoppning. Staden stod också som värd för alpina VM 1939, första världsmästerskapen utanför Alperna och det sista officiella VM före andra världskriget. Staden ansökte om att bli värd för olympiska vinterspelen 2006 samt alpina VM 2011 och 2013.

Pics at top of mountain Zakopane, Poland 1, photo Tulio Bertorini

Vandring

Eftersom Tatra nationalpark är ett gigantiskt område så är det väl värt att köpa en riktigt bra karta. Kartor säljs bland annat på Turistbyrån som du hittar på ul. Kościuszki 17. De kan också ge förslag på föreslagna rutter, baserat på de senaste väderprognoserna, din kondition och utrustning. Turistbyråns kartor är mycket turistvänliga och visar vandringsleder som är tydligt utmarkerade i terrängen. Oavsett vilken väg du planerar att ta, rekommenderas varma kläder plus att ta med både extra kläder och vattenflaskor. Lägg extrakläderna i en plastpåse för att hålla dem torra i händelse av regn. Även mitt i sommaren kan det falla hagel uppe i bergen (tänk på att du redan i Zakopane stad är uppe på 1000 meters höjd). En annan sak som du behöver känna till är de särskilda regler om hänsyn till djur och natur som gäller inom nationalparkens område, exempelvis förbud mot att störa vissa skyddsvärda arter.

Zakopane / Poland @2008@, photo Francisco Manzano

Bergsklättring

Tatrabergen är en populär destination för bergsklättrare. Många klättrare börjar vid Morskie Oko, en sjö på en höjd av 1395 meter. Från Morskie Oko tar sig klättrare vidare till Czarny Staw, en annan sjö, och därifrån upp till Rysy, vars nordvästra topp är den högsta punkten i Polen på 2499 meter. Från Morskie Oko dalen är det fyra timmar vandring till Rysyberget. En kortare men samtidigt svårare klättring är Mieguszowiecki Szczyt. Andra populära klättringar är Giewont, Mnich och Cubryna. Från dessa toppar kan man på klara dagar se stora delar av Tatrabergen.

Kasprowy Wierch, photo Piotr Szlagor

Väderprognos

Rekommenderade hotell

Chłabówka 1, 34-500 Zakopane

Kościuszki 19, 34-500 Zakopane

Kościuszki 18, 34-500 Zakopane

ul. Chałubińskiego 40, 34-500 Zakopane

Oswalda Balzera 21 D, 34-500 Zakopane